24 Aralık 2009 Perşembe

3D Avatar Keyfi




Avatar filmini - The Last Airbender'la ilgisi yok hayır- dünyanın en pahalı filmi olarak tanıdık. Filmin yazarı, yönetmeni James Cameron.

Filmde ABD, çok değerli bir taş cenneti olan Pandora gezegeninin bu kaynağını kullanabilmek için gezegene bir üs kuruyor. Oranın yerli halkı olan mavi Na'vi'lere İngilizce öğretiyor, onlarla köylerini bölgeden taşımaları konusunda anlaşma yapmaya çalışıyor, yani orayı sömürgeleştirmeye çalışıyor. Ancak ilkel, doğa anaya bağlı ve gururlu mavi halk beklenildiği gibi bunu reddediyor. Aslında film direkt Na'vi'lerin tarafını tutmanız için yapılmış ama asker çocuğu olan iki arkadaşım filmdeki "sömürgeci, acımasız, paragöz, doğaya saygısız" Amerikan askerlerini tuttuklarını söyleyerek beni şaşırttılar.

Filmin kurgusuna bakacak olursak, tam bir Hollywood filmi. İyilere karşı kötüler. Klişe laflar. Sert Amerikan komutanları. Bu açıdan esaslı bir film istiyorsanız tercihiniz bu olmamalı.



Ancaak filmin görsel efektlerine gelecek olursak, orada söylenecek söz bırakmamış. Öncelikle filmi 3 boyutlu seyretmek gerektiğini belirteyim. Belki de izlediğim ilk 3 boyutlu film olmasından kaynaklanıyor ama ben çok beğendim o müthiş ormanların içinde olmayı. Özellikle gece karalığında Pandora gezegeninin içinde geçen sahnelerinde, o fosforlu gibi dallara dokunduk, kar tanelerine elimizi uzattık. Bir de en önde oturursanız, çok daha gerçekçi oluyor. Filmde 3 boyutu aksiyonlu sahnelere çok fazla sokmadıklarını söylemeliyim, bu nedenle kafanıza bir şey gelmesini çok beklemeyin, sadece 1 kez oluyor.

Filmin yönetmeni, filmi 4 kez izleyeceğimizi söylemiş-500 milyon dolar harcanmış parayı çıkartmaları lazım. O kadar olmasa bile, ben bu filmi 2, hatta zorlarsam 3 kez izleyebilirim. Hem Yüzüklerin Efendisi'ne benzer fantastik yanı, hem gözünüzün önünden sineklerin uçuşması, parıltılar, ışıltılar, Elfçe'ye benzer Na'vi dili ile benim gönlümü kazandı. Bence siz de gidin, yalnız 3 saate yakın sürüyor bilesiniz. İyi seyirler.

I see you.

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...