23 Ağustos 2011 Salı

Mutfakta Görk

Sizin anneniz nasıldır bilmiyorum ama benim annem bana bazen çocuk muamelesi yapmayı sever. Terliksiz dolaşmama, zayıflığıma, göğsü bağrı açık giyinmeme takar. Yaz akşamlarında üstüne hırka al diye tutturur.

Geçen gün bir arkadaşımla dışarı çıktım. Eve geldiğimde annemle aramda geçen diyaloğu size aktarayım:

- Sen sabah çıkmadan kahvaltı ettin mi bakiyim?
+ Evet anne.


Olması gereken cevap. Hayır deseydim gözlerimin altının morluğundan gece geç yatmama uzanan bir zayıflık sempozyumuna konuk olacaktım. Bu soruyu başarıyla yanıtladım, ama atlatmam gereken bir soru daha var.

- O zamandan beri aç mı duruyorsun yoksa?
+ Hayır anne yemek yedim.

Annemin bir atağını daha başarıyla savuşturdum. Bu durumda her şeyi doğru yapmış olmam nedeniyle annem sağ ben selamet hayatımıza devam etmemiz gerekir değil mi? Ama annem bir şey bulup çıkartıyor ve:

- Nee arkadaşın oruçluyken karşısında yemek mi yedin?
diyerek ters köşeden vuruyor. O altın kemeri beline takarken, ben nakavt oluyorum.



Geçen gün iftara gelecek misafirler için yemek konusunda yardım etmeye mutfağa girdim. Hem o gün kendimiz için, hem de ertesi gün misafirler için yemek yaptık. İlk önce "Level 1: Domates Çorbası" challange'ını geçmem gerekiyordu. Bu level kolaydı; hani oyunlara ilk başlayınca sizi oklarla yönlendiren bir tutorial olur ya, adeta onun gibi. Annem malzemeleri koyuyor, ben ise sadece karıştırıyordum. Pişme zamanını anlayıp ocağın altını "yeşil bölge"de (internette aşçılık oyunu oynamış olanlar bunları bilir) kapatınca 2. level'a geçmeye hak kazandım.

"Level 2 : Tavuk yemeği" bölümünü geçmek de hiç zor olmadı. Çünkü annem Options'tan zorluk derecesini Easy yaptı. Soğanları robottan geçirip tavukları çevirdim, o kadar. Tabi akşam önümüze geldiğinde garnitürlü, körili güzel bir yemeğe dönmüştü (thanks to annem)




Sırada "Level 3: Paçanga Böreği" vardı. Zor değil ama uzun süren bir level'dı bu. Tek zorluğu ise bölüm sonu canavarı Pastırma idi. Pastırmanın nesi canavar diyenleriniz olabilir, haklısınız. Şöyle ki, pastırmayı sevmem. Sadece bu böreğin içinde yerim. Hele ki çiğ halinin kokusunu duyunca kaçmak isterim. Ancak böreği sararken mecburen pastırmayla, çemeniyle bir bütün olmanız gerekiyor. Sonra da elinizden tüm gün kokusu geçmiyor.

Bu arada sizeböreğin tarifini de vereyim. Bizim yaptığımızdan 30-35 börek falan çıktı, siz malzeme miktarını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 4 yufka
  • 5-6 çarliston biber (jülyen doğrayın)
  • 1 domates (ikiye bölüp ince ince dilimleyin)
  • Kaşar Peynir (ince dikdörtgenler kesin)
  • Pastırma
Yufkaları 8-9 dilime bölüyorsunuz. Sonra da her üçgenin içine malzemelerden birer tane koyarak sarıyorsunuz. Misafir gelmeden önce de yağda kızartıyorsunuz (yine anneciğim sağolsun). Lezzetli de oluyor. Ramazan'ın sonuna geldik ama, iftar sofralarınızda bunu deneyebilirsiniz sevgili hanımlar. Yalnız bu yeminli tarif haberiniz olsun öyle sağda solda anlatmayın. (Böyle de bir şey varmış gerçekten, kadınlar çılgın anacım birbirinden tarif saklıyor)

Neyse sabırla tüm börekleri sardıktan sonra bu bölümü de başarıyla tamamlıyor ve içeride iPad'de garsonculuk falan oynamaya gidiyorum. Annem ise mutfağı topluyor, pilavı, tatlıyı yapıyor. Esas zorluklar ona kalıyor yani. Ertesi gün de bu soframızla puanları topluyoruz ve bir iftarı daha başarıyla atlatmış oluyoruz.




PS: Başlığı Nazmiye Teyzemin Mutfakta Naz blogundan esinlendim. Kendisi Kayseri mutfağının vazgeçilmez ismi, benim tarif diye yutturduğum şeylerin on katını yapıyor ve blogunda sergiliyor.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Börekler çok lezzetliydi ellerine sağlık seni mutfakta yeni tariflerle görmek isteriz(m).Terliklerini giydin mi? ANNEN

jules dedi ki...

giydim annecim senin deyimini ciddiye alıp zamkla yapıştırdım evet efendim sepet efendim

calcifer dedi ki...

canım çok şekersin bize de börek yaparsın dimi =) öpüldün

Unknown dedi ki...

canım benim bayıldım,paçanga nefis olmuştur eminim.annenin yemekleri ve sofrasına laf yok zaten,yine döktürmüş.mutfakta naz sizinkilerin yanında hafif kalır,adı çıkmış sadece.yalnız isim hakkımı alırım öyle bedavaya olmaz,bir paçangada bize yaparsın artık.

jules dedi ki...

Borekler uc oldu.tabi yaparim calcifer ve nazmiye teyzecim

bırtutamkekik dedi ki...

inanamıyorumm:))
sofra resimleri ve tariflerde war:)
kesinlikle süper bir blog keşfettim:)
çok mutluyum..
paçangayı bende çok severim ama pastırma yiyemiyorum..
alternatif olarak salam ile yada sucuk ile yapıyorum...
afiyet olsunn sizlerede...
sevgilerimle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...