6 Temmuz 2010 Salı

İngiltere Gariplikleri

Bu İngiltere garip memleket vesselam. Hepimizin bildiği gibi, en büyük gariplik trafiğin soldan işlemesi ve araçların direksiyonlarının sağda olması. Neredeyse bütün Avrupa Euro'yu kullanırken, onlar Pound kullanıyorlar.

Evlerde küvetlerin perdeleri yok. Hatta kimilerinde duş başlığı bile yok. İki tane ayrı musluğun birinden soğuk, birinden sıcak su akıyor. Bir tasta ikisini birleştirip öyle su "dökünüyorlar".

Evimdeki ve okulumdaki musluklar da öyle. Nasıl ılık su elde edeceğimi bir türlü çözemiyorum. İlk seferinde sağ elimi soğukta sol elimi sıcakta yıkamıştı, tabi biri dondu biri de yandı. O günden beri sadece soğuğu kullanıyorum.



Kimi otobüs duraklarının sırtı yola bakıyor. Yani oturduğunuz zaman otobüsün geleceği yola değil, kaldırıma bakıyorsunuz. Otobüsü görebilmek için kafanızı sola çevirmeniz gerekiyor. Durakları bu şekilde konumlandırmalarının sebebi, otobüs geldiğinde kapıda yığılma olmamasıymış. Çünkü durak ters olduğu için otobüse binerken herkesin sıraya girmesi gerekiyor.

Kimi evlerde çamaşır makinesi yok. Her hafta çamaşır yıkama dükkanlarına gidiyorlar.

Bir sürü Hintli insan var. Taksi şoförlerinin çoğu Hintli. Nitekim bizim ailemiz de öyle.

Dükkanlarda aynı yemeği, içeceği oturup yemek ya da paket olarak almak için farklı para ödüyorsunuz. Oturup yemek her zaman 40-50 pence fazla oluyor. "Hava parası" gibi bir şey. İngilizler pek fazla bahşiş bırakmıyor.

Dükkanlar haftanın 7 günü farklı saatlerde kapanıyor. Her dükkanın vitrininde haftalık çalışma saatleri var ve oraya gitmek için bu saatleri bilmeniz gerekiyor. Çünkü bazı günler öğlen 1'de bile kapanabiliyorlar. 7:30'dan sonra restoran ve pub'lar dışında açık bir yer bulmak neredeyse imkansız.

Alışveriş merkezleri pazar günü çok az çalışıyor ya da çalışmıyor. Ayrıca 8'den sonra tüm dükkanlar kapalı. Alışveriş merkezinin kapıları birkaç saat daha açık kaldıktan sonra kapanıyor. Kafeler bile kapalı.

Birçok dükkanda "1 alana 1 bedava", 1 tanesi 1.50, 2 tanesi 2.50" gibi kampanyalar var.

Burada da insanları kandırmak için 5 pound'luk şeyleri 4.99'a satıyorlar ama 1 pence'i geri veriyorlar.

Hava 11.00'de kararıyor ve 3:30'da güneş doğmaya başlıyor.

Ve çoğunuzun bildiği gibi klozetlerde taharet musluğu yok.

ek: Alışveriş merkezlerinde inen-çıkan merdivenlerin yeri ters, bunu unutmuşum. Sürekli yanlış tarafa gidiyorum, sonra geri dönüyorum.

İşte böyle, ama alıştım sayılır.

Şimdilik bu kadar. Görüşmek üzere.

7 yorum:

Gönül Aydın dedi ki...

Canım benim...Sen bütün bunları boşver eğlenmene bak. Resimlerine bakıyorum, sen gezdikçe ben gezmiş gibi oluyorum. Tadını çıkar. :) Ama bizi de böyle her detayla aydınlat ki görmüş kadar olalım. :)

Adsız dedi ki...

elimde not defteriyle not alarak gezsem yine de böyle yazamam ben.gözlem gücü sözcük öbeğinin sözlük tanımını hissettim okurken.

Adsız dedi ki...

"bir tasta ikisini birleştirip öyle su dökünüyorlar" genellemesini yapabilecek sayıda farklı banyoda yıkandın mı ki?

ya da saatlerce yıkanmanın önüne geçmek için konukevinde kullandıkları bi uygulama mı bu? -duşta daha az su kullanıldığı söylenir ama ortalama bi duşta...-

jules dedi ki...

" Hatta KIMILERINDE duş başlığı bile yok. İki tane ayrı musluğun birinden soğuk, birinden sıcak su akıyor. Bir tasta ikisini birleştirip öyle su "dökünüyorlar" "

Evlerinde dus basligi olmayan kimi insanlarin yikandiklari zaman yaptiklari seyden bahsettim. Ben simdiye dek 2 farkli evde kaldim ama arkadaslarimdan duyduklarimi da soyluyorum. Ok Eray the Inspector Gadget?

Adsız dedi ki...

Yağmur yağarken arabaların sıçrattığı sular milleti ıslatmasın diye sanıyordum durakların öyle ters olmasının sebebini. O da olabilir tabi.

jules dedi ki...

ya öyleymiş zaten, bir sonraki yazımda düzeltecektim, ama yakalanmışım

Adsız dedi ki...

Amerika'da da tuvaletlerde musluk (bidet nozzle)yok!!!!Ya da kardeş klozet var:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...