15 Şubat 2010 Pazartesi

Bir Diş Hekimi Adayının Galaksi Rehberi

Ben diş hekimi olma hayaliyle büyümedim. Tercih dönemine dek, aklımdan bile geçmemişti. Endüstri mühendisi olmak isteyen binlerce yaşıtımdan biriydim ben, ta ki puanım gelene kadar. Puanım Boğaziçi'ne, Sabancı ve Koç'un burslu programlarına yetmeyince, annemlerin yere göğe sığdıramadıkları diş hekimliğini düşünmeye başladım.

Neymiş ne değilmiş görmek için Bahçeşehir'deki Gençer Diş Kliniği'ne gittim. Oranın sahibi Rıdvan Gençer birkaç gün boyunca onları izlememi tavsiye etti. Beni ameliyatlara soktu, muayeneleri izlememi sağladı falan. Ben de bu işin fena olmadığına karar verip, birkaç uçuk tercihin ardından İstanbul Diş Hekimliği'ni yazdım, tuttu.

Geçen haftalarda dedemin dişi ağrımış, beni aradı, "beni dişçiye götürür müsün" dedi. Ben de Gencerler'den bir randevu ayarladım. Doktorumuz Gizem İnce, yeni mezun olmuş, genç güzel bir kız. Bana kompozit dolguyu tüm ayrıntılarıyla anlattı sağolsun. Bir dahaki randevuya önlüğümle gelmemi istedi. Ben de gittim, bana dolgu yaptığı sırada asistanlık yaptırdı, suction'ı tutturdu falan.

Üçüncü randevuda, yani bugün saat 2'de gittik. Dedemin randevusu 3'te bitti ama ben 8'e kadar orada kaldım, Gizem ablanın peşinde dolaştım, yardım ettim falan. Gördüklerimi unutmadan yazayım istedim.

Üst çenesindeki tüm dişlerine protez yaptırmış bir hasta geldi, parçalı protez. Sol üst çenede lateralinden 1. büyük azısına kadar olan protezi, ortadan kırılmış. Onları çıkarıp yapıştırmak istedi Gizem abla, meğersem Zirkon tabanlı seramik protezler yapışmıyormuş, sonradan laboratuvara sorunca öğrendik, en baştan yapılacakmış. Burada ilk kez hastadan ölçü almayı gördüm. Fantom (aşağıda, sağda) dediğin sesi sedası çıkmıyor tabi, hastanın üst çenesine ölçü kaşığını koyduğunda öğürmeye, öksürmeye falan başlıyor. Kusacak diye uzak durdum ben de, neyse ki bir şey olmadı.

Bu hastanın işi yaklaşık 3 saat sürdü. Tabi ona ayrılan vakit normalde sadece 1 saat olduğu için gelen diğer hastalar başka kliniklere alındı. Bir ara tam 3 hasta arası koşturup durduk 4 katlı klinikte. 2.kattaki bir hastaya "siz 15 dk dinlenin, hemen geliyorum" deyip 4.kata, oradan 1.kata koşturma şeklinde geçiyor oradaki diş hekimlerinin hayatı.

Bugün ilk kez diş çekimi gördüm aynı zamanda. 12 yaşındaki hasta, geçen muayenede koltuğa oturur oturmaz korkudan bayılmış. Bu sefer yiğitliğine zeval gelmesini istemeyen delikanlı belli etmek istemese de, yan yan iğneye bakıyordu tabi. Neyse bayılmadan iğnesi yapıldı. Uyuşması için beklenecek sürede sırada bekleyen diğer hastaya koştuk. Bir ara uyuşmuş mu diye bakmak için yanına gittim, çocuğun annesiyle ablası da aşağı inmişler, tek başına kalmış, biraz konuştum onunla rahatlasın diye TV falan açtım, biraz büyük, çizgi film izler mi izlemez mi diye düşündüm, sonunda Arka Sokaklar'da karar kıldım.

Doktoru geldiğinde garibim biraz korktu, ben annesi gelmeden başlamayacağımızı söyledikten sonra "olsun ya başlayalım" dedi, korkak gibi görünmemek için. Diş de öyle bir diş ki, kronu yok, sadece 2 tane kökü kalmış bir büyük azı. Biraz kökleri yerinden oynatırken, annesi geldi. Annenin bu gibi durumlarda, o yaşta bir çocuk için çok önemliymiş bunu anladım. Çünkü sürekli "Tamam oğlum bak bitti" falan diyordu.

Neyse, günün sonlarına yaklaşırken ben de koşturmaktan bitmiş durumdaydım. Gizem abla ilk günden bu kadar yorulmamamı söyledi, oturdum bi meyve suyu takviyesiyle kendime geldim. Sonra da saat 7'deki hastayı bitiremeden babam geldi, ben de taksiyle dönmeye hiç katlanamayacağım için bu teklifi reddedemedim.

Eve geldim, yemek banyodan sonra bilgisayara oturdum, bir hevesle yaptıklarımı MSN'de ilk gördüğüm okul arkadaşıma anlatayım istedim, karşıma Aytaç çıktı. Çıkmaz olaydı, anlattığımda verdiği tepki "neden ki?" oldu. Ben de buraya yazayım dedim.


İşte bugün yorucu ama çok yararlı bir gün oldu benim için. Aa bir de bugün kliniğe Kenan Işık (yukarıda, sağda) geldi. Adam ünlü ya, işleri vardır diye düşündüm, ama 2-3 saat kaldı, çay kahve falan içti. Bugün "gördüğüm ünlüler listesi"ne birini daha ekledim yani. Evet, şimdi yatıyorum. Görüşmek üzere.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende iki haftadır aynı kliniğe gidiyorum. Doktorumda Gizem hanım :) Gerçekten çok iyi bir insan. İşini de çok iyi yapıyor. Kendisine teşekkür ediyorum.
H.E.

HAMİDE ENGİN dedi ki...

Ben Gençerler diş hekimliği ile tanışana kadar diş ve dişle ilgili tedavinin benim için ızdırap olduğunu düşünür, son ana kadar gitmek istemezdim. Ama şimdi diş tedavisinin bu kadar kolay,sanki kliniğe değilde evime gidiyormuş hissini, daha önemlisi diş koltuğunu sevdiren Sayın RIDVAN GENCER ve ekibine teşekkür eder,iyiki varsınız diyorum

İrem Sezen dedi ki...

Gençer Diş gerçekten şu zamana kadar Dişçi korkusu'nu yenebilmemin tek sebebidir.
Teşekkürler Gençer! :)

Yalnızlığın uyuduğu taraf dedi ki...

yıldız teknik endüstri istiyorum ama diş hekimliğinden gelen yerlerde var ne yazıcam çok kararsızım endüstri okumadıgına pişman oldun mu hiç

Yalnızlığın uyuduğu taraf dedi ki...

yıldız teknik endüstri geliyor ama diş hekimliğinden de gelen yerler var çok kararsızım hayalim endüstriydi hiç pişman oldun mu endüstri okumadığına

Gebze Diş Hekimleri dedi ki...

Diş konusu gerçekten çok önemli genç arkadaşlara tavsiyem dişlerinize çok iyi bakın.

Adana Diş Hekimi dedi ki...

Bilgiler için teşekkürler. diş hekimi seçimi gerçekten önemli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...